Wie in een eerder moderne woning woont, die wil daar natuurlijk een strak ogende oprit bij. Eén van de materialen die in dat geval vaak gekozen wordt, is gevlinderd beton. Polybeton ziet er heel elegant en modern uit, en is bovendien heel sterk en duurzaam. Ideaal dus voor een moderne oprit.
Welke voordelen en nadelen heeft zo'n oprit in gevlinderd beton nog? Hoe onderhoud je zo'n betonnen oprit? En wat is de prijs?
Een gevlinderde betonvloer is een massieve betonvloer die nog een speciale afwerking krijgt. Nadat de betonvloer is gestort, zal men de vloer met een speciale vlindermachine behandelen. Hierdoor krijgt de betonvloer een hele egale en glanzende oppervlakte.
Gevlinderde betonvloeren worden al lang gelegd in industriële toepassingen, maar de laatste tijd duiken ze ook steeds vaker op in moderne woningen. Vloeren in polybeton kunnen zowel binnen als buiten gelegd worden. Zo worden ze bijvoorbeeld ook vaak gelegd voor de aanleg van terrassen. En ook opritten zijn dus een hele populaire toepassing.
Gevlinderde betonvloeren worden dus steeds vaker gelegd voor de aanleg van opritten. En daar hebben de vele voordelen zeker wat mee te maken. Wat zijn die voordelen juist? En zijn er ook nadelen? Een overzicht!
+ Een oprit in gevlinderd beton is heel sterk en duurzaam. En dat is natuurlijk nodig, want zo'n oprit moet de zware belasting van één of meerdere auto's kunnen verdragen.
+ Een oprit in polybeton heeft een lange levensduur, en slijt maar heel langzaam.
+ Een ander groot voordeel is ongetwijfeld het onderhoudsvriendelijke karakter. Zo heb je geen naden in je betonvloer, en kan er dus geen onkruid tussen de voegen door groeien. Bovendien kunnen mossen en algen zich niet op het gladde oppervlak van je betonvloer hechten. Een polybeton oprit is ook makkelijk te reinigen. Af en toe vegen of reinigen met de tuinslang is voldoende.
+ Ook de moderne uitstraling van een gevlinderde betonvloer is voor veel mensen een extra troef. Het egale en gladde oppervlak heeft een heel elegante uitstraling, wat ook uitstekend past bij moderne woningen.
+ Laat je een gevlinderde betonvloer leggen, dan hoeft het zeker niet bij een oprit te blijven. Je kan je betonvloer ook doortrekken naar andere ruimtes, zoals de garage, een tuinpad of het terras. Hierdoor krijg je één homogeen geheel, wat een heel mooi effect geeft.
+ Een betonnen oprit is heel snel aangelegd, en is dus goedkoper dan alternatieven zoals tegels en klinkers.
Typisch bij betonvloeren is dat er wel eens scheurtjes kunnen ontstaan. Dit is echter heel makkelijk te verhelpen, en doet uiteraard ook niets af van de sterkte van de oprit.
Een gevlinderde betonvloer heeft een egaal en glad oppervlak. Dit ziet er heel elegant uit, maar kan bij buitentoepassingen ook zorgen voor gladheid, zeker na een regenbui. Hier moet je rekening mee houden bij de aanleg van je oprit.
Een polybeton vloer is heel gevoelig voor zuren. Deze zuren kunnen vlekken veroorzaken op je betonvloer. Vermijd daarom bepaalde agressieve schoonmaakmiddelen. En veeg ook regelmatig de bladeren van je oprit, aangezien sommige bladeren ook zuren bevatten.
Bij het overlopen van de nadelen gaven we het al aan. Het egale en gepolijste oppervlak kan je betonvloer soms gevaarlijk glad maken. Al kan je er bij de aanleg van je oprit al voor zorgen dat je het slipgevaar tot een minimum beperkt.
Zo wordt bij het storten van het beton gekozen voor een bepaalde korrelgrootte. De keuze voor een bepaalde korrelgrootte zal mee de gladheid van je betonvloer bepalen. Kies je voor een fijne korrel, dan zal je een eerder gladde oppervlakte krijgen. Dit type betonvloer staat ook wel bekend als spiegelbeton.
Voor buitentoepassingen, zoals een oprit, wordt echter steeds gekozen voor een normale korrelgrootte. Bij dit type korrel is er al veel minder kans op gladheid.
Een polybeton vloer dankt z'n gladde oppervlakte door de vloer na het storten nog te behandelen met een vlindermachine. Hoe meer je vlindert, hoe gladder de oppervlakte zal worden. Om een extreem gladde betonvloer te vermijden, is het verstandig om op tijd te stoppen met vlinderen.
Een betonvloer wordt ook glad door mossen en bladeren. Mosgroei krijgt sowieso al weinig kans om te groeien op een gladde betonvloer. Maar het is verstandig om toch regelmatig te reinigen. Ook bladeren verwijder je best periodiek van de oprit. Niet enkel om te vermijden dat de zuren in de bladeren vlekken maken op je oprit, maar ook om slipgevaar te vermijden.
Hoewel een oprit in polybeton zeer onderhoudsvriendelijk is, zorg je best toch voor een minimum aan onderhoud om je oprit in de beste staat te houden. Niet enkel ziet je oprit er dan steeds goed uit, je verlengt ook de levensduur.
Doorheen het jaar hoef je weinig grote onderhoudswerken uit te voeren. Regelmatig de bladeren van je oprit vegen, of de oprit proper spuiten met een tuinslang is voldoende. Door de afwezigheid van voegen kan vuil zich immers nauwelijks opstapelen op je oprit.
Wil je toch iets grondiger reinigen, dan kan je ook schoonmaakmiddelen gebruiken. Denk eraan, gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien die je oprit blijvende schade kunnen toebrengen. Gebruik daarentegen wel milde schoonmaakmiddelen. Een vaak gebruikt reinigingsproduct voor gevlinderde betonvloeren is bv. Carolin in combinatie met lijnolie. De lijnolie doet je oprit er weer glanzend uitzien.
Het is ook interessant om je oprit een beschermende toplaag te geven. Dat kan je doen door je oprit te coaten of te impregneren. Hierdoor is je oprit nog beter beschermd tegen vlekken, vuil en harde weersomstandigheden.
Een standaard betonvloer is naadloos, grijs, en heeft een gladde oppervlakte. Maar qua verdere afwerking heb je best wel wat mogelijkheden.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voegen te slijpen in je betonvloer. Het lijkt er dan op dat je oprit is aangelegd met grote betonnen tegels. Het voordeel is dat je zelf de 'afmetingen' van je tegels kan bepalen. Zo kan je kiezen voor kleine formaten, maar ook voor grotere afmetingen van bv. 2 op 2 meter.
Ook door kleurpigmenten toe te voegen heb je een invloed op de uitstraling van je oprit. Je kan in principe je betonvloer elke mogelijke kleur geven, maar in veruit de meeste gevallen wordt gekozen voor een grijstint. Alles tussen wit en zwart is mogelijk. Op die manier kan je je oprit er iets lichter of net iets donkerder laten uitzien. Zo past je oprit beter bij de rest van je woning.
Een andere populaire afwerkingstechniek is het doortrekken van je betonvloer naar de garage of het terras. Het zorgt er niet alleen voor dat alles één homogeen geheel lijkt, het is ook gewoon goedkoper indien je kijkt naar de prijs per m².
En zo komen we naadloos uit bij de volgende vraag. Hoeveel kost het om een oprit in gevlinderd beton aan te leggen?
Wel, zoals vaak zal de prijs afhangen van verschillende factoren. Zo speelt de oppervlakte en de dikte van je oprit een rol. Ook de wapening en de moeilijkheidsgraad zullen een invloed uitoefenen op de prijs.
Kies je voor een gemiddelde dikte van zo'n 15 centimeter gewapend beton, dan zal de prijs schommelen tussen de 40 en de 60 euro per m². Kies je voor een speciale afwerking, zoals het slijpen van voegen of het toevoegen van kleurpigmenten, dan kan de prijs uiteraard oplopen. Een prijs richting 100 euro per m² is in dat geval zeker mogelijk.
Interessant om weten is dat de prijs per m² daalt naarmate je een grotere oppervlakte laat behandelen. Dat komt omdat je door het storten van het beton veel makkelijker en sneller een grotere oppervlakte kan aanleggen dan bij alternatieven, zoals tegels of klinkers. Overweeg dus zeker om ook de garage of het terras aan te leggen in gevlinderd beton.
Lees meer over het plaatsen van een terras in gevlinderd beton.
Een oprit in gevlinderd beton is stevig en ziet er mooi uit. Maar zo'n betonnen oprit moet ook correct geplaatst worden. Aarzel dus zeker niet om een beroep te doen op een gespecialiseerde firma.
Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij verschillende specialisten in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken. Kies er de beste prijs uit!
Geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.