De gevlinderde betonvloer is een vloertype dat de laatste jaren sterk in opmars is. Zeker in nieuwbouwwoningen en grondige renovatieprojecten wordt steeds meer gekozen voor een vloer in polybeton. Daar hebben de vele voordelen en de strakke uitstraling zeker wat mee te maken.
Wie zich laat afschrikken door het (letterlijk) grijze imago van betonvloeren, die zou wel eens verrast kunnen worden. Want een gevlinderde betonvloer hoeft niet noodzakelijk grijs te zijn. Door kleurpigmenten toe te voegen kan je je betonvloer de kleur geven die je zelf wil.
Laten we eens kijken welke mogelijkheden je precies hebt.
Eén van de grote voordelen van gevlinderde betonvloeren is ongetwijfeld de veelzijdigheid. Gevlinderde betonvloeren kunnen zowat overal gelegd worden. Vroeger werden ze vaak voor industriële toepassingen gebruikt, zoals fabriekshallen, magazijnen en parkeergarages. Maar de laatste jaren worden ze ook steeds vaker gelegd in particuliere woningen. Hier zorgen ze voor een moderne en strakke uitstraling, iets wat uiteraard heel goed past in de hedendaagse bouwstijl.
Door hun stevigheid en duurzaamheid kunnen polybeton vloeren ook zowel binnen als buiten gelegd worden. Ze ondervinden buitenshuis geen invloed van wisselende weersomstandigheden. Al moet je wel met een aantal zaken rekening houden bij het plaatsen van de betonvloer. Zo moeten uitzetvoegen aan de rand van de betonvloer voorzien worden. Als gevolg van temperatuurschommelingen kan een betonvloer immers gaan 'werken'. Door uitzetvoegen te voorzien, voorkom je dat de betonvloer gaat scheuren.
We hebben in dit artikel al enkele voordelen van polybeton vloeren aangehaald. Hier lijsten we de voornaamste voordelen nog eens op in een handig overzicht.
+ Betonvloeren staan natuurlijk bekend om hun sterkte en hun duurzaamheid. Betonvloeren gaan jarenlang mee, en zullen maar langzaam slijten.
+ Gevlinderde betonvloeren zijn ook heel onderhoudsvriendelijk. Door hun gladde oppervlak kan vuil zich maar moeilijk hechten, waardoor de vloeren makkelijk te reinigen zijn. Ze hebben bovendien ook geen naden waar vuil zich kan opstapelen.
+ Gevlinderde betonvloeren hebben een gladde en glanzende toplaag, die er heel elegant uitziet.
+ Polybeton vloeren kunnen zowel buiten als binnen geplaatst worden. In sommige gevallen worden de twee zelfs gecombineerd. Een gevlinderde betonvloer binnenshuis wordt naadloos doorgetrokken naar het terras, waardoor interieur en terras één geheel lijken. Ook een oprit in gevlinderd beton is populair.
+ Met een gevlinderde betonvloer heb je verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een tegellook door voegen te slijpen in je vloer. Maar je kan ook kiezen voor diverse kleuren. Meer hierover in het volgende hoofdstuk.
Wie dacht dat je qua kleuren nauwelijks een keuze hebt, die heeft het mis. Je kan namelijk heel makkelijk kleurpigmenten toevoegen aan het beton, waardoor je toch een invloed kan uitoefenen op de kleur.
In principe kan je een betonvloer leggen in zowat elke mogelijke RAL-kleur. Maar in veruit de meeste gevallen wordt toch nog steeds gekozen voor grijstinten. De meest gekozen kleuren voor terrassen zijn bv. antraciet, zwart, blauwgrijs en muisgrijs. Ook witte polybeton vloeren worden wel eens gekozen.
Zowat 99% van de polybeton vloeren die tegenwoordig worden gelegd, hebben dus een kleur in grijstint die varieert tussen wit en zwart. Daar waar een 5-tal jaar geleden vaak gekozen werd voor donkere kleuren, zoals zwart en antraciet, verschuift de trend nu steeds meer richting lichtere kleuren.
Gekleurde polybeton vloeren kunnen er heel stijlvol uitzien, maar er zijn wel een aantal zaken waar je zeker op moet letten om een kwalitatief resultaat te bekomen.
Zo moet je er rekening mee houden dat er een dunne toplaag van zo'n 2mm wordt weggenomen, nadat de betonvloer gepolijst wordt. Dit betekent dat de gekleurde pigmentdeeltjes diep genoeg in de betonlaag ingewerkt moeten worden. Zoniet ga je plekken hebben in je betonvloer, die minder sterk gekleurd zijn. Dat is natuurlijk niet mooi.
Let er dus zeker op dat er voldoende pigmentdeeltjes worden opgenomen, zodat de vloer mooi gekleurd blijft na het polijsten.
De prijs die je betaalt voor een gekleurde polybeton vloer hangt af van verschillende factoren. Zo zal de dikte van de betonvloer een rol spelen. En uiteraard speelt ook de kleurkeuze een rol. In sommige gevallen worden zelfs verschillende kleuren met elkaar gecombineerd, waardoor je een soort mozaïekvloer bekomt. Dit ziet er heel mooi uit, maar is uiteraard ook iets duurder.
De prijs voor een standaard gevlinderde betonvloer schommelt tussen de 50 en de 80 euro per m². Ga je voor een gekleurde betonvloer, dan kan je prijs, afhankelijk van je kleurkeuze, oplopen tot 130 euro per m². Om een goed beeld te hebben van de prijs, doe je er goed aan om prijzen op te vragen bij verschillende aannemers, en hun prijzen te vergelijken.
Een gietvloer aanleggen in een kleur naar keuze? Dat kan. Via onderstaand formulier vraag je meteen offertes aan bij meerdere specialisten in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken. Kies er de beste offerte uit, en betaal zo steeds de laagste prijs.
Elke offerte is volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.