Een vloer in gevlinderd beton wordt steeds populairder. Niet enkel binnenshuis zien we dit type vloer steeds meer opduiken, ook voor buitentoepassingen wordt steeds vaker gekozen voor gevlinderd beton.
En dat heeft natuurlijk alles te maken met de strakke en elegante looks. Ook het onderhoudsvriendelijke karakter en de veelzijdigheid zijn zeker interessante troeven. Zo kan polybeton voor verschillende toepassingen gebruikt worden.
Laten we eens kijken voor welke buitentoepassingen gevlinderd beton interessant kan zijn.
Niet enkel binnenshuis wordt vaak gekozen voor polybeton, ook voor buitentoepassingen kiest men steeds vaker voor gevlinderd beton. Zo wordt vaak gekozen voor polybeton bij het aanleggen van terrassen en opritten.
Als je op zoek bent naar een stevig en onderhoudsvriendelijk terras met elegante looks, dan kan je kiezen voor een terras in gevlinderd beton. Een polybeton terras biedt heel wat interessante voordelen.
Zo zijn er ten eerste al de looks. Met gevlinderd beton kies je voor een terras met een gladde en naadloze oppervlakte. Dit doet je terras er heel clean en verzorgd uitzien. Geen last meer van vervuilde voegen of tegels die kapot gaan, of houten planken die kromtrekken. Met gevlinderd beton kies je voor een stevige en duurzame ondergrond, die slechts heel traag slijt.
Ook het onderhoudsvriendelijke karakter speelt ongetwijfeld in het voordeel van polybeton. Mossen, algen en andere vuiligheid kunnen zich helemaal niet hechten op het gladde oppervlak van je terras. Je zal dan ook helemaal geen last krijgen van groene aanslag.
Ook de vormvrijheid is een niet te onderschatten voordeel. Je giet de beton in een bekisting met de vorm die je zelf wil. Hierdoor kan je terras alle mogelijke vormen aannemen, zonder dat dit het plaatsingsproces bemoeilijkt.
Lees meer over het plaatsen van een terras in gevlinderd beton.
Ook voor de aanleg van opritten wordt tegenwoordig veel gekozen voor gevlinderd beton. Hier speelt de stevigheid en de duurzaamheid van de betonvloer natuurlijk in het voordeel. De ondergrond voor opritten moet natuurlijk bestand zijn tegen hoge belasting. Bovendien mag de ondergrond na verloop van tijd niet gaan wegzakken.
En deze beproevingen doorstaat gevlinderd beton met glans. Een oprit in gevlinderd beton raakt niet beschadigd door auto's die erop geparkeerd staan. Bovendien zakt het niet weg, en blijft het steeds even sterk. Je vindt gevlinderde betonvloeren niet voor niets ook als ondergrond in grote parkeergarages.
Lees meer over het plaatsen van een oprit in gevlinderd beton.
In het voorgaande zijn al vele voordelen van gevlinderde betonvloeren aan bod gekomen. Hier lijsten we alle voordelen van gevlinderde betonvloeren nog eens op. We kijken dan specifiek naar betonvloeren voor buitentoepassingen.
+ Beton is natuurlijk een stevig en duurzaam materiaal. Het slijt maar heel traag, en het kan bovendien zware belasting aan. Ideaal dus voor tuinmeubelen op een terras, of auto's op een oprit.
+ Gevlinderde betonvloeren zijn heel onderhoudsvriendelijk. De betonvloeren zijn naadloos, waardoor er zich geen vuiligheid in voegen kan opstapelen. Het gladde oppervlak zorgt er ook voor dat mossen en algen zich niet kunnen hechten, waardoor je niet te maken krijgt met groene aanslag.
+ Met gevlinderde betonvloeren heb je best wel wat afwerkingsmogelijkheden. De naadloze en gladde betonvloer is slechts één van de mogelijkheden. Je kan ook kiezen voor betonvloeren met tegellook, of zelfs betonvloeren in verschillende kleuren.
+ Ook de vormvrijheid is een voordeel dat al aan bod kwam in dit artikel. Een betonvloer wordt uiteraard gegoten in een bepaalde bekisting. De betonvloer neemt dan makkelijk de vorm van deze bekisting aan. Je kan het heel eenvoudig houden, maar je kan ook perfect moeilijke vormen creëren.
+ De interessante prijs kunnen we zeker ook als voordeel beschouwen. In vergelijking met andere ondergronden heeft een gevlinderde betonvloer zeker een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien wordt de prijs per m² goedkoper naarmate je een grotere oppervlakte wil behandelen. Dat komt omdat je door het gieten van het beton makkelijk grote oppervlakten kan verwerken.
Eén van de grote voordelen van een gevlinderde betonvloer is het onderhoudsvriendelijke karakter. Dat hebben we in de vorige paragraaf geleerd. Maar dat betekent niet dat je helemaal niet moet omzien naar je betonvloer. Zeker voor buitentoepassingen krijgt je betonvloer het soms hard te verduren. Zware belasting, temperatuurschommelingen en neerslag, je betonvloer moet soms veel doorstaan.
Om de levensduur zo lang mogelijk te rekken, is een minimaal onderhoud zeker aan te raden.
Maar hoe pak je dit onderhoud precies aan?
Het is verstandig om je betonvloer regelmatig te reinigen. Zeker buiten kan een betonvloer er na verloop van tijd vervuild uitzien.
Reinigen doe je heel eenvoudig met wat water, een milde zeep en een zachte borstel. Gebruik bij betonvloeren zeker geen agressieve reinigingsmiddelen op basis van zuren, omdat de zuren voor onherstelbare vlekken kunnen zorgen op je vloer. Kies bv. wel voor natuurzeep met lijnolie. Deze olie zorgt ervoor dat de poriën dichten, en dat de glans van je vloer behouden blijft.
Staan er bomen in de buurt van je terras of oprit, dan verwijder je ook best regelmatig de bladeren van je betonvloer. Deze bladeren kunnen namelijk zuren bevatten, die ook vlekken kunnen achterlaten op de vloer.
Een laatste aandachtspunt is het gebruik van zout bij vriesweer. Gebruik namelijk nooit zout bij vriesweer, aangezien dit schade kan toebrengen aan je vloer. Verwijder de sneeuw met een sneeuwschop. Dit gaat sneller, en bovendien breng je geen schade aan.
In vergelijking met andere ondergronden, zoals klinkers of kasseien, heeft gevlinderd beton best wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De betonvloer kan immers op één dag tijd uitgegoten worden, wat je uiteraard veel doet besparen op arbeidskosten. Bovendien kan je makkelijk grote oppervlakten leggen, waardoor de prijs per m² zelfs lager wordt naarmate je grotere oppervlakten wil plaatsen.
Voor een gewone betonvloer schommelt de prijs rond de 40 à 60 euro per m². Laat je de vloer ook nog vlinderen, dan kan de prijs oplopen tot 75 euro per m².
Een betonvloer kan makkelijk en snel geplaatst worden, maar doe toch steeds een beroep op een ervaren specialist. Bij een foutieve plaatsing kunnen er scheuren ontstaan in je betonvloer.
Benieuwd hoeveel zo'n specialist kost? Via onderstaand formulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij specialisten in jouw regio. Vergelijk elke offerte die je ontvangt, en spaar zo tot wel honderden euro's uit.
Elke offerte is bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.